Чехия не се отказва от ядрената енергетика

Държавната ЧЕЗ, най-голямата енергийна компания в Централна Европа планира да изгради два допълнителни ядрени реактора в своята централа Темелин, разполжена до границата с Австрия, един реактор в централата Дуковани и още два в съседна Словакия. В надпреварата за изграждане на инсталациите ще участват дъщерната на Toshiba Corp компания Westinghouse, руската Атомстройекспорт, чешката Skoda JS и френската Areva.


За разлика от Германия, която заяви, че ще се ускори излизането си от ядрената енергетика след кризата в Япония, и Италия, която обяви едногодишен мораториум върху плановете за възобновяване на атомната енергетика, Чешката република няма намерение да забавя развитието си в тази област. По-малко от седмица след бедствието във Фукушима, министър-председателят на Чехия Петър Нечас  заяви, че не може да си представи, че Прага някога ще затвори централите си. "Това ще доведе до икономически проблеми на границата на икономическа катастрофа" обяви той.


Същевременно няма съмнение, че кризата в Япония ще промени мисленето на Чешката република за безопасността в новите инсталации, и това може сериозно да повлияе на крайното решение кой да спечели поръчката. Преди Фукушима, повече от 300 ядрени реактори са били планирани или предлагани в световен мащаб, по-голямата част от които в бързо растящите икономики. Докато част от развития свят сега сега се ориентира към замразяване или дори намаляване на зависимостта от ядрената енергия, развиващите се пазари като Китай, Индия, Близкия изток и Източна Европа ще продължат да я развиват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK