Бюджетът с малък излишък през март

През март бюджетът излезе на излишък от 8.6 млн. лв., съобщиха от министерството на финансите (МФ). За първите три месеца на 2011 г. дефицитът се е свил до 741.9 млн. лв., спрямо 1.669 млрд. за същия период на миналата година. Така на практика бюджетния дефицит се е свил с 55%, сочат предварителните данни на МФ. Окончателните ще излязат в края на април.


На месечна база бюджетът е на плюс заради ръста на приходите и намаляването на разходите. С близо 358.3 млн. лв. или 6.9% са се увеличили данъчните приходи. Добро е изпълнението при косвените данъци и приходите от осигуровки. Приходите от преките данъци през първите три месеца на тази година е горе-долу същото като миналата. Постъпленията от данък сгради обаче намаляват. Неданъчните приходи също остават близки до отчетените постъпления за първото тримесечие на 2010 г.


Разходите пък са намалели с 568.8 млн. лв. или с 8.7% за периода януари-март. От гледна точка на структурата капиталовите разходи, разходите за издръжка, разходите за субсидии за нефинансови предприятия и разходите за заплати и възнаграждения за персонала са по-ниски в сравнение със същия периода на 2010 г. Нарастват обаче разходите за социални и здравни осигуровки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK