Ипотечните кредити са скочили с 14% за първото тримесечие

В края на първото тримесечие са отпуснати с 14% повече ипотечни кредити в сравнение със същия период на миналата година. Това показва последният анализ на "КредитЦентър" за ипотечните кредити. Запитванията за кредит пък са се увеличили с 24% на годишна база. Тази тенденция е трайна, смятат кредитните консултанти на компанията.


"Почти два пъти повече са хората, които теглят кредити за над 80% от стойността на сделката. Това е резултат от изключително големия брой промоционални оферти на пазара и от стабилността при цените на недвижимите имоти", коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "КредитЦентър". По думите му обаче това крие и рискове, защото ако хората нямат собствени средства и имат нужда от висок процент финансиране, след това може да се затруднят при изплащането.


По данни на "КредитЦентър", средният размер на ипотечните кредити в страната през март е бил 34 870 EUR спрямо 34 860 през предходния месец. Съотношението евро/лева за страната е 94/6. Най-големи ипотечни кредити традиционно търсят жителите на София. През изминалия месец столичани са теглили за покупка на нов дом средно по 43 778 EUR, което представлява леко покачване спрямо февруари 2011.


Една от основните тенденции, която консултантите от КредитЦентър отчитат през март, е почти двойното нарастване на дела на кредитите, покриващи от 80% до 90% от цената на имота. През последния месец те са 18,9% от всички ипотечни кредити при 10,5% през февруари. Това може да се обясни с постепенното завръщане на активността на банките на ипотечния пазар и с привличането на клиенти чрез рекламирането на висок процент финансиране. Най-значителен и през март все пак остава делът на кредитите за 70-80% от стойността на жилищата - 32,1% от всички кредити.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK