Лошите кредити в Испания са нараснали до 6.19%

Спестовните каси в страната трябва да се рекапитализиратЛошите и просрочени кредити на испанските банки са достигнали рекордно равнище, съобщава БТА. Делът им е нараснал и през февруари и те вече са стигнали 6,19%, което е  най-високото равнище от 1995 г. Лошите и просрочени кредити на испанските банки са стигнали  112.458 млрд. EUR.


Ръста на лошите кредити в Испания идва няколко дни след като в четвъртък централна банка одобри планове за рекапитализация на изпитващите затруднения спестовни каси. Предстои интервенция на държавния Фонд за преструктуриране на банки (FROB) за най-малко 6 млрд. EUR. Испанската централна банка не даде подробности за плановете  на касите, но за сметка на това поиска държавни инвестиции за 2.8 млрд. EUR за  изпитващата най-големи трудности  каса - Каха Медитеранео.


Спестовните каси, които се считат за слабо звено във финансовата система, имат срок до 30  септември да се съобразят с изискването за нови минимални критерии за платежоспособност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK