Португалия набра 1 млрд. EUR от облигации

Испания също ще емитира облигации, за да избегне нуждата от финансова помощПортугалия събра 1 млрд. EUR  от продажбата на краткосрочни облигации при доста по-високи лихви, но при засилено търсене, съобщава Reuters. Правителствената агенция за управление на държавния дълг на Португалия обяви, че са продадени 3-месечни облигации на стойност 680 млн. EUR при средна лихва от 4%, по-висока спрямо лихвата от 3.7% на януарския търг. Агенцията е продала и 6-месечни облигации на стойност от 320 млн. EUR при средна лихва от 5.5%, докато лихвата през април е била 5.1%. Търсенето на този вид облигации е надвишило предлагането 3.7 пъти.


Испания също ще предложи облигации на стойност  3.5 млрд. EUR. Търгът ще даде яснота дали страната може да избегне нуждата от спасителен финансов пакет, какъвто поискаха вече Гърция, Ирландия и Португалия. Продажбата на 10 и 13-годишни облигации ще покаже дали страната ще успее да се отграничи от слабите страни около себе си.


Испания е четвъртата по-големина икономика в еврозоната и ако се нуждае от финансова помощ, това ще изостри кризата с дълговете в зоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK