Мебелното производство е пред спиране заради липса на суровина

Българските мебелни предприятия са пред спиране на работа заради невъзможност да се снабдят с дървен материал, необходим за производството им. "У нас се добива достатъчно количество иглолистен дървен материал, но той не достига до българските потребители", казва Александър Палешутски, изпълнителен директор на "Средна гора" АД - най-голямата българска фирма, специализирана в производство на столове. Въпреки че проблемът с доставките засяга най-вече производителите, които работят с бор, проблеми изпитват и тези, които използват широколистна дървесина. "Снабдяваме се с бук от Румъния", обясни управителят на "Троянска мебел" Петър Андронов.


В основата на тези проблеми се оказва държавата в лицето на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ). Тя не е организирала нито един успешен търг за сключване на дългосрочни договори с българските производители досега. Практически нулеви са шансовете това да се промени тази година, тъй като в началото на месеца влезе нов Закон за горите. Той предвижда създаването на 6 регионални предприятия към ИАГ, които да провеждат търговете, но те тепърва ще се сформират. Също в бъдеще време е и приемането на наредбата, която ще позволи сключването на по-дългосрочни договори, отколкото досега.


Грешна схема
Около 80% от добивания в България през последните месеци иглолистен дървен материал от бял бор се изнася за Турция. Голяма част от широколистната дървесина пък отива в Китай. Това става въпреки факта, че цената на вътрешния пазар е по-висока, отколкото износната, твърди Андронов. Действащата в момента схема за провеждане на търговете за закупуване на дървесина на практика лишава големите български фирми от възможността да участват в тях, смята Палешутски. Причината е, че изискванията по отношение на участниците са минимални и дават възможност в тях да участват несериозни и недобронамерени кандидати, което води до изкуствено вдигане на цената. Редица малки фирми купуват по 5-10 кубика по поръчка на турски компании, като дървесината след това отива за Турция, добави той.


Без дългосрочни договори


"Ние не сме в състояние да ходим на стотици търгове, които непрекъснато се организират от държавните лесничейства в страната. Искаме нашата суровина да бъде гарантирана с дългосрочен договор от Изпълнителната агенция по горите", коментира директорът на "Средна гора". Досега ИАГ е организирала само един такъв търг през миналата година, на който са се явили 6 фирми, но процедурата се е провалила. От началото на април има нов закон, който предвижда търговете да се организират от шест нови предприятия в страната. Те обаче тепърва ще се създават.


Предисторията


През последните 5-6 години Турция е внасяла дървен материал предимно от Русия и Украйна. Вероятно заради пожарите в Русия няма достатъчно пресен материал в момента и турските производители са се насочили към покупка на суровината от България. В същото време България има възможност да добива 600-700 хил. кубика иглолистни трупи годишно, но обикновено използва 60-70% от този лесосечен фонд. За нуждите на старозагорското предприятие "Средна гора" са необходими годишно около 30-40 хил. кубика иглолистни трупи от бял бор.


Оживление за бизнеса


"Със задълбочаването на икономическата криза фирмата ни изпита сериозни трудности, свързани със стагнацията на пазара за мебели в цял свят и спада в цените", каза Палешутски. Фабриката е била принудена да ограничи до минимум разходите и да намали обемите си на производство, както и числеността на персонала. През последните няколко месеца на пазара на мебели в световен мащаб се наблюдава известно оживление и стабилизиране на реализацията на готовата продукция.


В момента "Средна гора" АД изработва около 600 хил. стола годишно. Повече от 30 години дружеството е партньор на шведската компания Ikea. Плановете на мениджърския екип са до края на тази година да увеличи производството до 750 хил. стола годишно, а до няколко години броят им да достигне 1 млн. Наскоро предприятието е спечелило проект по програма "Конкурентоспособност" на стойност 2.3 млн. лв. Около 60% от тези средства ще бъдат използвани за технологично подобряване на съществуващото производство, а останалите пари ще отидат за старта на ново производство - функционални столове за норвежката фирма Stokke. Сега в "Средна гора" работят 425 души. За новото производство ще бъдат назначени още 60-70 души. При реализиране на проекта за 1 млн. стола ще бъдат разкрити още 250-300 нови работни места в самата фирма и при поддоставчиците й. Заради липсата на суровина обаче може да се наложи да стопираме производството и да пропуснем всички тези възможности, смята Палешутски.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK