КЗК проверява решението на БЛС за минимална цена на прегледа

Комисията за защита на конкуренцията се зае да установи дали споразумението между лекарите за минимална цена на преглед е в нарушение на закона. Ако институцията реши, че има такова, тя ще трябва да се самосезира. Това означава, че ще започне разследване по случая, заяви пред в. "Пари"  пресцентърът на комисията.


Институцията няма съмнение за наличие на картел при споразумението на лекарите, обясниха от пресцентъра. Картел означава груба намеса в ценовата политика. В случая става дума за фиксиране на цени, което обаче също е нарушение на член 15 от Закона защита на конкуренцията. От пресцентъра на комисията уточниха, че нарушението на чл. 15  под формата на определяне на цени включва не само фиксирането на задължителни, но също и определянето на ориентировъчни, препоръчителни, примерни цени и прочие.


Първоначално решението на събора на лекарите бе обявено като задължително. След това се заговори, че то е препоръчително и не е необходимо да се спазва от всички лекари. "След като е приета от събора минималната цена е задължителна", коментира пред в. "Пари"  председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов. Всъщност решението на събора гласи, че долният праг за цена на медицински преглед е 10% от минималната работна заплата в страната. В момента тя е 240 лв. Ако се повиши или понижи обаче стойността на прегледа за неосигурените лица също ще варира спрямо нея.


Според д-р Райчинов решението на лекарския събор е съобразено с текстовете в Кодекса на професионалната етика на медицинските лица. Той пък е приет по закона на съсловната организация. В етичния кодекс е посочено, че лекарския съюз трябва да поставя минимална цена на преглед. А в чл. 57 от него изрично е записано, че "при определяне на своя хонорар е недопустимо лекарят да го намалява под приетия от БЛС минимум за тази дейност". За първи път тази година обаче съборът  приема минимална цена на преглед. По думите на д-р Райчинов 24 лв. е реалната стойност на медицинската консултация, тъй като всяка цена по-ниска от тази не гарантира качество на услугата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK