Държавата ще гарантира студентски кредити за 80.5 млн. лв.

Държавата ще гарантира студентски кредити за 80.5 млн. лв. през следващата година. Това решение ще бъде взето на заседанието на Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба. Предвидените средства са два пати повече от сумата, която беше гарантирана миналата година. Парите ще бъдат предвидени в Закона за бюджета за следващата година.


Студентските заеми ще се отпускат от търговски банки и ще се покриват такси за обучение. Миналата година студентски кредити, които са гарантирани от държавата се отпускаха от Банка ДСК и от Райфайзенбанк. Заемите се отпускат със 7% фиксирана лихва.


Кредитите са с гратисен период - срокът на обучението, по време на който не се плащат лихва и главница. Изплащането на заема започва един месец след първата дата да държавния изпит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK