Комерсант: "Росатом" ще поиска 1 млрд. EUR неустойки за АЕЦ "Белене" след 1 юли

Икономическият анализ на проекта за АЕЦ "Белене", който бе възложен на британската банка HSBC може да се проточи 18 месеца и България разчита руската компания "Росатом" да прояви разбиране и да приеме ново удължаване на срока за подписване на договора за стоителството на ядрената електроцентрала.


Руската страна обаче не желае да отстъпи и обяснява, че ако договорът не бъде подписан до 1 юли, след тази дата дъщерната "Атомстройекспорт" няма да има пълното право да поиска възстановяване на претърпени щети в размер на близо 1 млрд. евро, обясняват от "Росатом" пред "Комерсант".


Бившият шеф на НЕК Красимир Първанов също посочи сумата от 980 млн. EUR на евентуалния иск на Русия пред международен арбитражен съд за вече направени плащания за оборудване и сключени договори с подизпълнители за "Белене".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK