Квалификацията на кадрите е ключов фактор за аутсорсинг бизнеса

Трябва да се работи за подобряването на връзката между бизнеса и университетите, препоръчват участниците в конференцията на в. "Пари" "Аутсорсинг 2011 - посоки на развитие, ползи и рискове"Кадрите и тяхната квалификация са най-важните фактори за разгръщането на потенциала на аутсорсинг бизнеса в България. Около тази позиция се обединиха участниците в конференцията на в. "Пари" "Аутсорсинг 2011 - посоки на развитие, ползи и рискове". Според експертите в бъдеще държавата трябва да работи върху това образованието да е по-пазарно ориентирано, както и за подобряването на връзката между университетите и бизнеса.


"Най-ключовият момент е да се разработи държавна програма за развитие ба аутсорсинга, включително и в сферата на образованието, която да е и част от национална стратегия", коментира Преслав Павлов, директор HP Global Delivery Center. Той каза, че HP работи с няколко университета в София, за помогнат на студентите да се внедрят по-лесно и бързо на ИТ пазара на труда.    "Трябва да се наблегне на по-близката връзка между университетите и компаниите", каза Юрай Хупка, директор "Аутсорсинг проекти" в Siemens IT Solutions and Services. По думите му една от тенденциите в Словакия е все повече млади хора да се ориентират към образование в сферата на IT технологиите и все по-малко към специалности като право или икономика. В момента пазарът на труда предлага добри възможности за хора с технически специалности - те могат да получат сравнително високи заплати и да работят не само в рамките на собствената си държавата, а и в други страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK