Дянков развали договор с втора международна агенция за кредитен рейтинг

След Fitch финансовото министерство прекрати и договора с японската JCRAФинансовото министерство ще прекрати договорите си с международната рейтингова агенция Japan Credit Rating Agency Ltd (JCRA). Това реши на вчерашното си заседание правителството. Причината за това е, че годишната такса на агенцията е 60 000 лв. с ДДС. С прекратяването на договора JCRA държавата ще си оптимизира разходите. От решението стана ясно, че на рейтинговата агенция е платено до юни 2011 г. Преди време финансовото министерство развали и договора си с друга международна рейтингова агенция - Fitch Ratings. Пак по същите причини - намаляване на разходите. Така вече от 4 международни агенции само две ще присъждат кредитен рейтинг на България - Moody's и Standart&Poor's.


Позитивни сигналиВ началото на април от Moody's съобщиха, че обмислят да повишат рейтинга на България. Основните причини за позитивната оценка са ниският държавен дълг, текущата фискална предпазливост и очакваното намаляване на бюджетния дефицит под референтната стойност на ЕС от 3% от БВП за тази година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK