Компаниите аутсорсват, за да подобрят ефективността си

Компаниите избират да възложат част от дейностите си на външен изпълнител, за да може да намалят част от разходите си и за да може да се фокусират по-добре върху основната си дейност. Това са двата ключови фактора, които оказват влияние, когато някоя фирма решава да се обърне към външни подизпълнители, показа допитване до някои от немногото фирми в България, които са предприели подобна стъпка.


Челен опит


"Ние сме възложили на външни изпълнители оперативни задачи, които не са свързани с основната банкова работа, като целта е преди всичко подобряване на дейността. Ефектите са свързани с намаляване на оперативните разходи с около 10-12% и оптимизиране на административния персонал", коментира Емил Пилафов, главен оперативен директор на Пощенска банка."Аутсорснали сме поддръжката на нашата мрежа, като причината за това решение беше стремежът към намаляване на разходите. Ефектът засега е положителен, състоянието на мрежата ни отговаря за предварително зададените от нас параметри", разказва и Емил Георгакиев, оперативен директор на Vivacom.Един от успешните проекти за аутсорсинг, реализиран в банката, е изнасянето на поддръжката на работните места "на място" в клоновата мрежа на банката. В обхвата са включени поддръжка на оборудване - компютри, принтери, мрежово оборудване и т.н. Това, което постигнахме след  повече от две години аутсорсинг на услугите, са подобряване на качеството и съкращаването на времето на извършваните ремонти на IT оборудване, оптимизиране на времето за реакция и решаване на инциденти, оптимизиране на разходите", коментира и директорът на IT отдела на УниКредит Булбанк Пепа Колева.
(Не)познатият бизнес модел
Примерите са показателни за пазара по отношение на българските клиенти на аутсорсинг компаниите. Според анализа на агенцията за бизнес проучвания SeeNews по повод конференцията "Аутсорсинг 2011 - Посоки на развитие, ползи и рискове", организирана от в. "Пари" именно финансовият сектор и телекомите най-често аутсорсват някои от дейностите си. Факт е обаче, че все още доста фирми не познават бизнес модела и затова не се решават на подобна крачка, смята Преслав Павлов, директор "Център за изнесени услуги" в HP. 


Не само в розово


Все пак при избора на външен изпълнител на някоя от дейностите си фирмите трябва да подхождат много внимателно, преди да гласуват доверие на някого, отчита Ивайло Славов, мениджмънт-консултант на фирма "Булпрос Консултинг". Според него при аутсорсване на дейности трябва много прецизно да се определят фазите на трансформация на заетия персонал, както и на приключване на аутсорсинг проекта. Важно е да се дефинира добре и самото аутсорсинг споразумение, както и на параметрите за измерване и наблюдение на аутсорсинг процеса, добавят от УниКредит Булбанк.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK