ОИСР: Япония да увеличи 4 пъти данъка върху приходите

Организацията понижи прогнозата си за ръст  за 2011 г. от 1.7 до 0.8%, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) препоръчва на Япония да увеличи данъците върху приходите от 5% на 20%, за да се справи с нарастващия дефицит след опустошителното земетресение. ОИСР също така препоръчва също и промени в образованието, по-свободна търговия с другите страни и други реформи, предаде БТА.


Въпреки че организацията понижи прогнозата си за икономическия растеж на Япония за 2011 г. от 1.7 до 0.8%, се очаква в краткосрочен план шокът да бъде последван от икономически скок, благодарение на разходите за възстановителните дейности от ярдената криза във АЕЦ "Фукушима". Прогнозата за 2012 г. също е променена, като новите очаквания са за растеж от 2.3% вместо досегашните 1.3%.По изчисления на японското правителство преките щети върху инфраструктурите и сградите могат да достигна 25 трлн. йени (208 млрд. евро). Неясни остават мащабите и графикът на държавните разходи за възстановяването, както и колко време ще продължи недостигът на електричество, резултат от спирането на десетина ядрени реактора след земетресението.ОИСР очаква БВП на Япония да намалее значително през второто тримесечие на 2011, но не толкова рязко, колкото при началото на финансовата криза. Правителството на Япония възнамерява да похарчи 4,15 трлн. йени (50 млрд. USD) за справяне с последиците от природните бедствия, като проекта ще бъде представен в парламента, съобщава БТА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK