Лекарствата за астма реализират най-добрите продажби през 2010 г.

Лекарствата за бронхиална астма в България реализират най-добрите продажби през 2010 г., сочат данните на международната консултантска компания в областта на здравеопазването и фармацевтичната индустрия IMS Health. Това показва, че пазарът им у нас е стабилен, казват специалистите.


Лидерите в класацията
Първите две места в Топ 10 на брандовете според обема на продажбите са именно лекарствата за бронхиална астма. Първата позиция е за Symbicort на AstraZeneca. Само за миналата година фирмата е реализирала продажби на лекарството за 23.5 млн. лв. В сравнение с 2009 г. те са се повишили с впечатляващите 298%. Второто лекарство в класацията също е за лечение на бронхиална астма - Seretide на GlaxoSmithKline. Според данните на международната консултантска компания то е реализирало завидни продажби от близо 21 млн. лв., което е със 78% повече от 2009 г.


Скъпо лечение
"Разходите за лечение на бронхиална астма в света са повече от разходите за лечение на туберкулоза и СПИН, взети заедно", казва д-р Мария Стаевска от Клиниката по астма, алергология и клинична имунология към университетска болница "Александровска" в София.


Повече болни
Причината за покачването на продажбите на медикаменти срещу бронхиална астма се дължи на големия брой заболели през последните години. "От 6 до 8% хората в България страдат от бронхиална астма", казва д-р Стаевска. И всяка година те се увеличават, като една от причините за това е  умножаването на страдащите от алергична хрема. В 40% от случаите тя води до астма. Медикаментите за лечението й са скъпи - от порядъка на 100 лв. за инхалатор или таблетки за един месец. Много често обаче пациентите, болни от астма, имат нужда от три и повече медикамента едновременно, което допълнително оскъпява лечението им. През последните години Националната здравноосигурителна каса напълно заплаща тези лекарства, така че пациентите имат свободен достъп до тях. Този позитивен факт за пациентите допринася и за изграждането на стабилен пазар на лекарствата срещу астма в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK