Борисов и Плевнелиев откриха пречиствателна станция в Стара Загора

Инвестираните близо 15 млн. EUR са от ИСПА, Европейската инвестиционна банка и държавния бюджетПремиерът Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев откриха пречиствателна стнация в Стара Загора, изградена по програма ИСПА на ЕС. Това е първият екологичен порект в България, каза министър Плевнелиев. Инфраструктурните обекти са част от проект "Изграждане на пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на р.Марица-Стара Загора, Димитровград и Хасково". Стойността на строителните работи е 14.226 млн. EUR, като финансирането е от програма ИСПА, Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.


Изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора дава възможност за пълно биолгоично пречистване на отпадъчните води, а изграденият колектор осигурява довеждането им до пречиствателната станция. Тя е проектирана на база прогнозните данни за 2020 г., когато се очаква да пречиства отпадъчни води на 219 300 еквивалент жители. Извършител на проекта е Heitkamp (Германия)  / MASS(Турция) а консултант- консорциум DAHLEM- DIWI - DATA HOUSE .


"Пречиствателната станция в Стара Загора е най-модерната в страната. Тя е направена по всички европейски изисквания и има първично, вторично, третично третиране на отпадъците и поставя нови стандарти за енергийна ефективност", каза министър Плевнелиев. Това е първата пречиствателна станция, която ще преработва метана, ще го вкарва в когенерационна инсталация, така че по този начин да се произвежда  ток и да се намалят енергийните разходи, допълни министърът. Пречиствателната станция на практика поставя нов стандарт в екологичното сторителство в България, допълни той.


Проектът стартира през 1994 г., когато България и Гърция търсят начини да подобрят ситуацията по басейна на р. Марица. През 2003 г. започват процедурите по обекта, а през 2005г е първата копка.  Програма ИСПА стартира през 2000 г. и до юни 2009г. бяха усвоени 36% от нея. Сега правителството е усвоило 75% от средствата по тази програма, каза министър Плевнелиев.  Стара Загора вече изпълнява проекти за  20 млн.лв. по европейските програми. Тя е един от седемте полюса на растеж на България, каза министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK