България и Румъния печелят от размириците в Северна Африка и в сферата на аутсорсинга

Пренасочване на европейски компании, които аутсорсват в държави от Северна Африка, към България, увеличаване на дела на услугите за публичния сектор и привличане на повече местни клиенти. Това са основните направления, на които разчитат аутсорсинговите компании в България за разрастването на дейността си в бъдеще.В същото време представителите на сектора настояват държавата да обърне по-голямо внимание на значението, което има аутсорсингът за икономиката, и да го стимулират.


От Египет и Тунис към България
Вече се появиха сигнали, че европейски компании, които работят с аутсорсингови фирми в Египет и Тунис, обмислят да се пренасочат към пазари с по-нисък риск, като България и Румъния, заради военните размирици. Политическата стабилност, по-малкият риск от терористични атаки и революции, членството в ЕС, културната и географска близост са основните предимства на балканските държави. "Водим разговори с инвеститори, предимно от Франция, които се изтеглят от Северна Африка и се насочват към Източна Европа като дестинация за аутсорсинг", казва Филип Угринов, изпълнителен директор на CallPoint New Europe. "За такива и други проекти имаме основание да мислим, че ще назначим поне 250 нови служители до края на 2011 г. Очакванията ни за бизнеса през тази година са положителни и предвиждаме отново двуцифрен растеж", допълва той.


Необятният местен пазар
Фирмите в България, които аутсорсват дейности, са предимно от финансовия сектор и телекомуникациите, а публичният сектор, който в редица държави е водещ клиент за аутсорсинг компаниите, има скромен дял от 6%. Той тепърва ще трябва да се развива. Към момента като добри примери все пак може да бъдат посочени Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, които възлагат част от работата по оперативните си програми на външни компании. Пазарът може да се разраства и чисто географски, като разшири позициите си и в други градове извън София. Добър потенциал за изграждане на високотехнологични центрове има например във Варна и Русе. Там има технически университети, които може да се използват като източник на кадри. Освен това те са и близо до Румъния и Турция. 
Повече реклама и по-добри условия


В момента няма нормативни пречки за развитието на аутсорсинга в България, но липсват и стимули, отчитат всички мениджъри на компании, които се занимават с аутсорсинг, както и такива, които са възложили някакви дейности на външен изпълнител. Те коментират, че това е държавна политика в основни конкурентни аутсорсинг дестинации, като Индия, Египет, Полша, Словакия и др. Освен данъчни преференции може да се осигурят и допълнителни средства за изграждане на инфраструктурата или за модернизиране на съществуващата, за обучение на служителите и т. н.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK