Заплата на лекарите специализанти става 960 лв.

Заплата на лекарите специализантите, които се обучават чрез държавна поръчка ще бъде увеличена с 240 лв. Това предвиждат промените в Наредба 34 на Министерство на здравеопазването, които предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет, съобщи пресцентъра на институцията. Специализантите държавна поръчва вече да получават по 4 минимални заплати на месец или 960 лв. Досега техният труд се възнаграждаваше с три минимални заплати - 720 лв.


Заплатите на специализантите, които не са успели да спечелят държавна стипендия също ще бъде повишена - на 480 лв. месечно. Досега тя беше 360 лв. С промените в поднормативния акт  се регламентира и правото на специализантите да ползват минимум 20 дни платен годишен отпуск. Всички тези права ще залегнат и в договорите, които бъдещите специалисти подписват с лечебните заведения. Освен това разходите по обучението на специализантите, които не са държавна поръчка, ще могат да се поемат от лечебните заведения или от други лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK