Започна  процедурата за приватизация на "Булгартабак"

Булгартабак" ще бъде продаден с конкурс на един етап, като очакванията са името на купувача да стне ясно през есента, обяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.


В процедурата ще убъдат допсунати два вида инвеститори - стратегически и финансови, като изискванията към стратегическите инвеститори изключват възможността сред тях да има българска компания, стана ясно от думите на Караниколов. Стратегическите инвеститори задължително трябва да са по-големи от "Булгартабак", защото не искаме да продадем кон на кокошка. Няма българска компания, което да покрива тези параметри, но това не значи, че не може българска компания да участва като финансов инвеститор", посочи Караниколов.


По думите му заявен интерес към приватизацията на дружеството вече имало от трима стратегически инвеститори от тютюневия бранш, както и от четирима финансови инвеститори.


Инвеститорът трябва да приеме социалните изисквания, поставени от синдикатите, които са задължителни и не подлежат на предоговаряне. Най-важни сред тях са изискванията да не бъдат уволнявани работници от дружеството, а да се следва само естественото текучество. В критериите за оценка на офертите пък изискванията за гарантирано изкупуване на минимални количества български тютюн сумарно имат по-голяма тежест от размера на предложената цената.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK