"Актавис" се отказа да съди "Хигия" заради неизплатени задължени

Актавис" прекратява делото си срещу дистрибуторската компания - "Хигия", съобщи фармацевтичният производител. То бе заведено през лятото на миналата година заради неизплатени вземания в големи размери от страна на "Хигия". Причината за оттеглянето на съдебния иск, че новият кредитор и собственик на "Хигия" - "Фармнет" е изкупил от "Актавис" всички вземания на доскорошния лидер на пазара на дистрибуторите на лекарства в България. В какъв размер са задълженията, от "Актавис" не пожелаха да кажат.


Финансовите резултати на "Хигия" рязко са се влошили през миналата година, сочат данните на IMS Health Bulgaria. Същото посочва и "Актавис" в  мотивите си по иска до съда. Към май 2010 година месечните обороти на дистрибуторската компания са спаднали два пъти в сравнение с предходната година. Годишните резултати на IMS сочат, че по пазарен дял компанията пада от трето на четвърто място. Така от една от водещите на дистрибуторския пазар "Хигия" се нарежда сред последните в бранша. Само за една година пазарният й дял е намалял с 8%. През 2010 година той е 13.69%, докато през 2009-а е достигал 21%. Годишният оборот на компанията пада на близо 257 млн. лв. Всичко това се случва докато друг търговец на едро на лекарства "Либра" се изкачва на първото място по пазарен дял без да има значително нарастване на оборотите, според данните на IMS. Това води до съмнения за умишлен фалит на "Хигия". Собствениците на компанията не бяха открити за коментар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK