Ще регистрираме фирма за 1 час

В началото на май България и Португалия ще внесат съвместен проект в Европейската комисия (ЕК), който предвижда да се намали срока за регистрация на фирма. Това съобщи пред БНР директорът на Агенцията по вписванията Виолета Николова.Проектът е наречен „Фирма за един час" и цели да реализира възможността на място в Агенцията по вписванията да бъдат извършвани всички действия, необходими за регистрирането на фирма чрез попълване на унифицирани документи.


До края на годината проектът трябва да бъде одобрен от ЕК. След това има технологичен период, в рамките на година и половина, за да бъде внедрен, защото той изисква преработка на информационните системи и ревизия на законодателството.
Ако всичко върви по план, проектът ще бъде реализиран до средата на 2013 г., прогнозира Николова. Тя припомни, че към настоящия момент регистрацията на фирма става за два дни. „Освен че ще се попълват унифицирани документи, служителите на агенцията ще обслужват желаещите да регистрират фирма за 1 час. Човешкият фактор няма как да бъде елиминиран изцяло", коментира още тя.


Броят на фирмите, които са се пререгистрирали към момента, е обезпокоително малък, отбеляза Виолета Николова. „Това е типична черта на българина - да чака в последния момент да си свърши работата. В рамките на три години се съмнявам, че някой е останал неосведомен, че срокът за пререгистрация изтича", каза Николова и припомни, че крайният срок за пререгистрация е 30 юни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK