Софтуерното пиратство в България през 2009 г. е било 67%

Софтуерното пиратство в България през 2009 г. се е равнявало на  67%, което е почти двойно над средното ниво за ЕС. Това коментира  коментира Кирил Изов, мениджър Лицензионна  политика в "Майкрософт България", предаде БТА. 


Софтуерното пиратство оказва негативно влияние на 3  основни групи - потребителите, бизнеса и държавната  администрация, посочват специалистите, категоричен е специалистът. Сваляйки или купувайки  нелицензирани софтуерни продукти домашните потребители без да  подозират излагат себе си и близките си на риск от кражба на  лични данни, загуба на информация, вируси.


Компаниите,  които използват нелицензиран софтуер пък излагат на сериозен риск  фирмената си информация и никога не могат да бъдат сигурни в  устойчивостта на ИТ инфраструктурата си, твърдят експертите.  В последните месеци в "Майкрософт - България" се  наблюдава ръст на оплакванията от потребители, закупили  продукти на компанията (обикновено онлайн) смятайки ги за  легални, но впоследствие оказали се фалшифицирани, казва Кирил Изов.  При онлайн пазаруване е много трудно да се направи  разлика между фалшифициран и оригинален продукт. Затова най-изгодният  начин за придобиване на оригинални продукти като Windows и  Office е, когато те са предварително инсталирани на нов  компютър.


Според последното проучване на компанията броят на случаите, в  които се предлагат компютри с нелегален Windows или Office е  намалял почти двойно за последната година, а в София тези случаи са по-малко от 2%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK