Гърция ще предприеме допълнителни икономии заради дефицита

Нови допълнителни мерки за икономии в размер на 4 млрд. ЕUR е принудено да вземе правителството в Атина заради преразгледания към повишение от Евростат бюджетен дефицит на Гърция за 2010 г. до 10,5% от БВП спрямо предвидените 9,4%, пишат гръцките вестници днес, предава БТА."Правителство и опозиция се скараха заради ревизирания нагоре бюджетен дефицит", коментира в. "Етнос". "Задава се вълна от мерки и ново затягане на коланите", допълва в. "Логос". "Дефицитът и държавният дълг са извън целите на кабинета", твърди в. "Нафтемборики". Изданието смята, че за 2010г. дефицитът е над 2,3 млрд. евро и че притиснат от фактите кабинетът е заставен да вземе допълнителни мерки и да даде тласък на планираните приватизации, които трябва да донесат на хазната 50 млрд. евро до 2015 г.


Официален говорител е казал, че това е най-голямото намаление на бюджетния дефицит в Европейския съюз през 2010 г., постигнато от европейско правителство.В. "Елефтеротипия" цитира финансовото министерство, което смята, че повишеният бюджетен дефицит се дължи на по-голямата рецесия, отколкото се е очаквало, и на намалените приходи в бюджета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK