Нивото на раждаемостта България е много близко до средното за ЕС

Нивото на раждаемостта България е много близко до средното за Европейския съюз, показват данните на Националния статистически институт. В България раждаемостта за миналата година е  10 промила. Средната за ЕС е 10.7 промила, по данни на "Евростат" за 2009 година. В общността има страни, които регистиррат по-ниска разжамест от тази у нас. Такива са  Германия, Австрия, Италия, Португалия - под 10 промила.


В същото време възрастта за раждане на първо дете се увеличава от 22 на близ 17 години, докато борят на децата в семейството намалява от средно 2 на 1, показва статистиката. През миналата година България отбелязва рекорден брой многоплодни раждания - близнаци и тризнаци. Родили са се общо 1 244 такива деца, което е най-големия брой за България от 1960 година насам. Статистиката показва, че през 2010 година в България на бял свят са се появили близо 1200 близнаци и 53 тризнаци. Спрямо 2009 година многоплодните раждания са с 24 повече.


В същото време данните показват, че браковете у нас прогресивно намаляват от 1990 година насам. През миналата година са регистрирани 24 286 юридически брака, които са с 1 637 по-малко от предходната година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK