Кризата е увеличила интереса към MBA дипломите

Българските кандидати са по-млади и в повечето случаи разчитат на стипендии, отбелязват експертитеСветовната криза засили интереса на мениджърите към MBA дипломите. Причината - като подобряват квалификацията си, те се надяват, че ще имат по-добри шансове да се задържат на сегашната си работа или дори да си намерят нова, по-добра. Това отчита Николета Петканска, която е част от организаторите на The Access MBA Tour. Т.нар. турнета, по време на които се представят утвърдени университети в сферата на бизнес образованието, се провеждат вече от четири години и в България.


С намаляването на безработицата и стабилизирането на световните икономики броят на хората, които записват MBA, включително и от България, намалява, отчита Петканска. В същото време обаче информираността на хората за този вид обучение и ползите от него се увеличават, така че нищо чудно в бъдеще тенденцията да се преобърне вече п од влиянието на тези два фактора, допълва тя.


Кой учи MBA
Обикновено хората, които завършват MBA, са на възраст между 26 и 46 години и имат минимум 3 години професионален опит. Кандидатите са работили предимно във финансовия сектор, телекомуникациите, маркетинг и т.н., отчита Петканска.По думите й сред българските кандидати около 67% са мъже, а останалите жени. Обикновено за MBA кандидатстват хора, които са били на мениджърски позиции или са били тийм лидери, както и хора, които биха искали да се занимават със собствен бизнес, допълват профила от Access MBA. Отличителна характеристика на българите, които завършват MBA, е, че те обикновено са по-млади, с по-малко практически опит, отчитат от Access MBA.
Колко струва


Цената на MBA програмата зависи от университета и неговите традиции, като тя може да варира от 5 хил. до 100 хил. EUR. За българите обикновено по-евтините програми са и по-достъпни. Голяма част от българите завършват Американския университет, City College или University of Sheffield в Солун. Голяма част от кандидатите разчитат на стипендии, тъй като компаниите, за които работят, невинаги са склонни да им осигурят финансиране, а понякога то не е по силите и на отделния мениджър, казва Петканска. Това е и втората характеристика, която отличава българските студенти. Това обаче не трябва да се приема като нещо обидно или негативно, тъй като практиката показва, че в повечето случаи квалификацията на българските кандидати е добра и те успяват да се преборят за стипендия, добавя Петканска.
Съвети от опит


Всички, които са завършили MBA или по някакъв начин са свързани с организирането на подобни програми, казват, че най-добрият вариант е първо да се поработи няколко години, преди да се мисли за MBA магистратура. "Това е образование, което трябва да се завърши, след като човек е натрупал професионален опит и знания, които има нужда да структурира и надгради", коментира Константин Стойчев, съоснователят на Българската асоциация на магистрите по бизнес администрация, който също е завършил MBA в Масачузетския технологичен институт. Изборът на университет зависи, от една страна, от финансовите възможности на кандидата, но не само. Много е важно да се избере програма с практическа насоч еност и преподавателите да са хора, които идват от реалния бизнес, коментира Златислав Ивков. Той е завършил MBA в Нов български университет и в University of Sheffield в Солун. Първото му обучение е било за сметка на компанията, за която работи тогава - "Аурубис", а второто се поема от новия му работодател - "Стомана индъстри". В момента той е изпълнителен директор на компанията производител на опаковки "Вери Пласт Балкан" и казва, че MBA образованието дeйствително му е помогнало в развитието на кариерата досега.Важен избор е и дали да се завърши пълната програма MBA или съкратената - за мениджъри с по-голям опит или т.нар. Еxecutive MBA. Вторият вариант е изборът на Лена Аврамова, която е мениджър "Местни корпоративни клиенти" в ОББ. Тя има 15 години опит, но казва, че все пак е успяла да научи доста от обучението си в City University, особено за подхода в менажирането на работата.


Победителят в Next Generation печели Executive MBA


За трета поредна година в. "Пари" обявява старта на конкурса Next Generation. За първи път обаче наградите са стипендии за Executive MBA програмата на City College/University of Sheffield, класиран сред 20-те най-добри университета във Великобритания и сред 1% най-добри университети в света. В конкурса могат да участват мениджъри и предприемачи до 35- годишна възраст с минимум две години опит в управлението. Кандидатстването и оценяването в конкурса Next Generation се извършва на два етапа - по документи, които кандидатите изпращат онлайн до 5 май, и среща на финалистите с журито на 12 май. Победителите ще бъдат обявени на церемония на 8 юни в София. Журито е съставено от представители на City College/University of Sheffield, "Делойт България", Британския съвет," ДжобТайгър" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK