Румъния отлага приемането на еврото

Румъния се отказва от целта за приемане на еврото от 2015 г., съобщава БТА. В конвергентната си програма за 2011-2014 г. румънското правителство предвижда преразглеждане на сроковете за приемане на европейската валута. В новата програма правителството е включило в приоритетите си присъединяването в периода 2013-2014 г. към валутно-курсовия механизъм ERM-II- етап, който предшества влизането в еврозоната.


През февруари  Мугур Исъреску – управител на Националната банка на Румъния, заяви, че въпреки икономичесkата криза, подготовката за преминаване към еврото трябва да бъде завършена до 2015 г. Според анализатори властите в Румъния предпочитат да спечелят време преди приемането на еврото, защото дотогава централната банка ще разполага с определени лостове на влияние върху икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK