Още една международна агенция понижи кредитния рейтинг на Япония

Международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс  (Standard and Poor's) понижи перспективата за дългосрочния  кредитен рейтинг на Япония от "стабилен" на "негативен", предаде БТА. Причината за това е, че според нея разходите за възстановяване от земетресението на 11 март ще увеличат и без това огромния бюджетен дефицит на  страната. Агенцията посочи, че земетресението, последвалото цунами и  ядрената криза оказват "натиск надолу" върху третата световна  икономика.


В съобщението на агенцията се казва, че по нейни изчисления цената за възстановяването ще достигне между 20 и 50 трилиона  йени (167 до 417 милиарда EUR). Ако правителството не вземе  мерки за увеличаване на приходите, като покачване на данъците,  държавата ще понесе основната част от цената за възстановяването и това ще повиши бюджетния дефицит с два пункта от БВП тази  година и с един пункт от този за догодина, предупреждава Стандард енд  Пуърс.


Рейтинговата агенция предупреждава, че японският дефицит  ще надхвърли 8% от БВП до 2014 година, а не до 2013  година, както се прогнозираше досега. Това ще увеличи държавния  дълг, който вече е около 200% спрямо БВП - най-големият  сред развитите страни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK