MBA образованието е дългосрочна инвестиция

Господин Стойчев, ако погледнем на MBA образованието като на инвестиция, колко голяма може да бъде тя струва ли си и в рамките на какъв период може да се възвърне?


- MBA образованието наистина е инвестиция, и то дългосрочна. Това е вложение, което има две измерения - време и пари. Време, защото обикновено MBA програмите се завършват, когато лицето е в активна възраст, а именно тогава е трудно да съчетаваш образование и работа или пък изцяло да се оттеглиш от активния си професионален живот за година-две. Пари, защото средствата, които са нужни, са от 5 хил. до 100 хил.EUR, а не всеки може да си ги позволи. И все пак това е инвестиция, която се възвръща дългосрочно, по време на целия професионален живот.


MBA в България или в чужбина, кой е по-добрият избор и защо?
- Това е въпрос преди всичко на лична преценка, тъй като е свързан не само с време, но и с финанси. В България вече има няколко университета, които предлагат MBA програми, и мисля, че са добри, но най-доброто MBA образование определено е в чужбина. Все пак обаче разликата в цената не е пренебрежима.


Къде виждате рисковите моменти в избора на MBA програма?


- Първият риск е свързан с това дали се прави MBA в подходящото време. Смятам, че това е образование, което трябва да се завърши, след като човек е натрупал професионален опит и знания, които има нужда да структурира и надгради. Вторият риск е свързан с това да се избере подходящата програма - профилирана или по-обща, по-кратка или пълна, както и подходящия университет. Много често хората избират Executive MBA, защото излиза по-евтино, но това всъщност е програма само за хора, които имат дълъг мениджърски опит и са на високи позиции в йерархията на компанията, за всички останали е по-добре да заложат на пълния курс на обучение. От друга страна, важно е да се прецени и каква да е насочеността на програмата, тъй като много често хората се преориентират професионално именно по време на MBA програма.


Как избрахте вашата MBA програма и университет? Имате ли и практическа полза от това, че сте завършили подобно образование?


- Преди да се насоча към MBA програма, аз вече имах 9 години професионален опит, включително на мениджърски позиции. Не ми беше лесно да се върна на студентската скамейка за 2 години, но го направих, защото реших, че си заслужава. Избрах Масачузетския технологичен университет (MIT) в Бостън, тъй като той е известен с доброто си образование в сферата на високите технологии. По това време той бе и в Топ 5 на университетите по MBA.Определено съм доволен и използвам наученото в ежедневната си работа.


Колко са членовете на Българската асоциация на магистрите по бизнес администрация (БАМБА), на която сте съосновател? Какво е разпределението им по пол, образование в страната и в чужбина, има ли университети, които са най-предпочитани?


Асоциацията е създадена през 2004 г. и постепенно се превърна в платформа за контакт между българите, завършили MBA, предимно чрез сайта Linked In. Регистрираните там са около 500, но реално завършилите MBA в България са над 1000. Освен това всеки последен четвъртък от месеца си правим срещи в бар Flannagans, на които всеки е добре дошъл. Като цяло около 60% от завършилите MBA са мъже, като нямам обяснение доколко това е свързано с факта, че мениджърите в България са предимно мъже или пък, че те имат повече време и възможности, за да завършат подобно обучение. Преобладават тези, които са завършили в България, тъй като тук образованието е по-лесно и по-достъпно - не просто финансово, а и от гледна точка на това, че не изисква откъсване от работното място.


             Кой е Константин Стойчев


Константин Стойчев е съсобственик на консултантска компания Maconis и съосновател на Българската асоциация на магистрите по бизнес администрация.Завършил е MBA с профил "Стратегически мениджмънт и консултации" в Масачузетския технологичен институт, както и МИО в УНСС.Има над 19 години професионален опит в различни сфери - управленско консултиране, информационни технологии, бизнес развитие, маркетинг и продажби, обществени дейности и др.Участвал е в проекти на компании като General Electric, Microsoft, БТК, Earnst&Young, Meryll Lynch и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK