5,9 млрд. лв. са разходите на година в България за гориво

Годишно в страната се изразходват 5,9 млрд. лева за гориво за придвижване. Това каза на конференция "Smart city - модел на устойчиво местно развитие", открита в столичния хотел "Кемпински Зографски", Мартин Заимов от Асоциацията за електрически превозни средства, цитиран от БТА.


В Европейския съюз разходите за гориво през миналата година са били 210 млрд. евро, отбеляза Заимов. По думите му около 80 на сто от средствата са, за да се върти двигателя, а не да се извършва реално движение, което е показателно за ниската ефективност на този вид транспорт. Дори да са по-скъпи, електромобилите са по-ефективни заради по-ниската цена на електроенергията и по-ниските разходи за поддръжка, тъй като екологичните превозни средства имат много по-малко части, каза Заимов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK