Великобритания отчете слаб икономически растеж

Великобритания отчете икономически растеж от 0.5 % през първото тримесечие на 2011 г., съобщава БТА. Оценката, обявена от Националната статистическа служба, съответства на пазарните очаквания. Състоянието на икономиката се е върнало в положението си от преди декември, когато температурните условия оказаха негативно влияние върху бизнеса в страната. Това означава, че британската икономика е отбелязала съвсем слабо нарастване от септември и изостава от останалите водещи икономики.


Според специалисти резултат под 1% за този период би бил разочароващ и би подложил на съмнение способностите на британската икономика да се справи със строгата правителствена програма за свиване на дефицита. Дори и слаб икономическият растеж вероятно ще забави вдигането на лихвените проценти на  Bank of England като мярка срещу инфлацията. Вероятно централната банка ще може да поддържа рекордно ниското лихвено равнище още няколко месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK