Фонд за имоти дебютира на БФБ с кредит за 125 млн. лв.

Дебютиращото на БФБ в четвъртък дружество за инвестиции в имоти "Валор Пропъртис" АДСИЦ ще тегли кредит от 125 млн. лв. за покупки на недвижимости. Това става ясно от покана за свикване на общо събрание на акционерите в компанията, което ще се проведе в края на май 2011 г.


Предложения - решения


Само преди месец във "Валор Пропъртис" АДСИЦ вече се проведе събрание на акционерите, на което беше гласувано компанията да вземе кредити за 32.5 млн. лв. от Първа инвестиционна банка. Именно собствениците на ПИБ са водещите акционери и в едно от дружествата собственици на "Валор Пропъртис" АДСИЦ - "Инвестиционно дружество Надежда" АД. Справка в Търговския регистър показва, че към 7 март 2011 г. двата акциoнера във "Валор Пропъртис" са "Инвестиционно дружество Надежда" АД, което има 150 хил. акции, и "Ски Инженеринг" ООД с 350 хил. ценни книжа. Най-големите акционери в "ИД Надежда" пък според протокола от последното общо събрание на дружеството са банкерите Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Те държат по около 20% пряко като физически лица. Двамата са водещи акционери и в ПИБ, където имат по 28.9%.
Акции на борсата


"Валор Пропъртис" АДСИЦ получи одобрение от съвета на директорите в БФБ за листване на акциите му на борсата в средата на април. Тогава изпълнителният директор на компанията Борислав Никлев каза, че дружеството вече има набелязани имоти за изкупуване. Една от точките в дневния ред на насроченото сега общо събрание е разрешение за придобиване на недвижими имоти за 125 млн. лв.


"Ще използваме различни форми за набиране на капитал и обмисляме вариант за ново увеличение, но всичко е само проект", обясни Никлев. Очевидно засега компанията се насочва към използване на външно финансиране.


На ОСА ще се решава и за предоставяне на обезпечение в полза на банките за предоставените кредити - учредяване на ипотеки в полза на банките върху придобитите за секюритизация активи, както и издаване на запис на заповед в полза на кредиторите за размера на заемите.


Връзки и нови акционери


Основател на АДСИЦ освен "ИД Надежда" е "Ентра номер едно" ЕООД, което е еднолична собственост на кипърската офшорка "Максвил лимитид".В периода 19 януари - 14 февруари тази година фондът за имоти прави първоначалното задължително увеличение на капитала от 500 хил. на 650 хил. лв. Всички нови 150 хил. акции са записани и платени от акционера "Ски Инженеринг", което междувременно е изкупило и дела на "Ентра номер едно"."Ски инженеринг" ООД е с управител Илияна Гунева и съдружници Илияна Гунева и Александър Стоянов. Александър Стоянов е бивш член на съвета на директорите на "Либеро" ЕАД, в което представляващ е Боян Мариянов. Мариянов пък е представляващ и "Юлен" АД, което стопанисва ски съоръженията над Банско, а акционер в компанията е и въпросното "Ски инженеринг" ООД. Това е и придобито впоследствие наименование на компанията. Според удостоверение за актуално състояние от септември 2020 г. старото име на "Ски инженеринг" ООД е "Интерспорт" ООД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK