Кадри с полицейско насилие разпространи защитата на Николай Цонев в съда

Кадри на полицейско насилие бяха излъчени днес в Софийския градски съд по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър В. Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов. Записът е заснет в кантората на съпругата на Попов. Кадрите бяха пуснати в съда от защитата на Цонев.


На записа се вижда как през входната врата нахлуват маскирани мъже, който хващат Тенчо Попов, удрят главата му в касата на съседната врата, а след това го просват по очи на земята. Единият от маскираните полицаи притиска с крак ръцете на Попов, докато той лежи проснат на земята. Веднага след това двама от маскираните с черни якета с надписи НСБОП решават да се снимат за спомен от акцията. Те сядат на кожен диван с кръстосани крака оператора на МВР ги снима с фотоапарат. Всъщност същия този оператор снима през цялото време включително и насилието вътре в стаята. Тази сцени не фигурираха в записа, който бе официално разпространен.


Нещо повече от записа от камерата в кантората се вижда Тенчо Попов, който допреди минути за нуждите на официалното видео е бил с белезници и проснат на пода, седи спокойно и без белезници на същия диван, на който малко преди това са се снимали маскираните.


След като записът беше изгледан, зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов поиска копие от него, както и да се изпрати такова на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който да предприеме действия срещу провинилите се служители.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK