Председателят на Фед проговаря

Всички погледи са вперени в председателя на Федералния резерв Бен Бернанке, който се очаква в сряда вечерта в 9.15 часа българско време да даде първата си пресконференция. Медийната изява на водещия централен банкер е емблематична, тъй като след срещата на Съвета по парична политика, който решаваше за лихвените равнища в САЩ, никога не е имало официална пресконференция.


Медийна стратегия


Медийната изява на Бернанке е част от стратегията на Фед да стане по-публична и открита. Решение, което американската централна банка предприе след натиск от страна на Конгреса, че има известна тайнственост около действията на финансовата институция.
На практика с публичната си изява Бернанке ще последва примера на председателя на ЕЦБ Жан-Код Трише, който традиционно след решение на банката за лихвите има официална пресконференция, на която журналисти могат да задават въпроси. Той ще представи и прогнозите на Федералния резерв за щатската икономика.


Рекордно ниски лихви
Като оставим настрана първата медийна изява на Бернанке, се очаква лихвата в САЩ да остане рекордно ниска на текущите 0-0.25%. Лихвени увеличения може има чак догодина, сочат прогнози на чужди анализатори. Фед поддържа рекордно нисък лихвен процент от края на 2008 г. с цел да стимулира икономиката.


Само преди няколко седмици Европейската централна банка повиши основната лихва в ЕС с 25 базисни пункта до 1.25% за първи път от началото на кризата. Целта на Трише и екипа му е да ограничат увеличаващата се инфлация. Лихвата в Европа е рекордно ниска от май 2009 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK