Икономическият растеж на САЩ се е забавил

Икономическият растеж на Съединените щати през първото тримесечие се е забавил чувствително спрямо предходните три месеца до 1,8 процента с годишно натрупване. Това показват предварителни данни на министерството на търговията, които леко надвишават очакванията на анализаторите за растеж от 1,70 процента, предаде Франс прес, цитиран от БТА.


През четвъртото тримесечие на миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ нарасна с 3,1 на сто. Според министерството това забавяне отразява "силен скок но вноса, забавяне на разходите на домакинствата, по-отчетливо свиване на разходите на федералната държава, както и забавяне на инвестициите извън жилищата и намаляване на темпа на увеличениена износа" спрямо есента.


Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ обяви вчера,че е преразгледало към значително понижение прогнозата си зарастежа на американската икономика през тази година. Неговиятпрезидент Бен Бърнанке посочи, че нарастването на БВП съвсемявно е било "слабо" през първото тримесечие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK