Бернанке понижи прогнозата си за растежа на американската икономика

Инфлацията в САЩ се очаква да е по-висока - между 2.1% и 2.8%Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке очаква, че тази година ръста на щатската икономика ще е между 3.1 и 3.3%. Той на практика понижи прогнозата си, тъй като преди това се очакваше ръст между 3.4 и 3.9%. Обяснението е, че това се дължи на по-лошите резултати на БВП за първото тримесечие на тази година, които ще са под 2% на годишна база. Икономиката се забавя заради слабия износ, свитото потребление и лошото време.Бернанке обаче очаква безработните да са по-малко от предварително заложените. Според него тази година безработицата ще е между 8.4% и 8.7%, докато предходните очаквания бяха за 8.8% до 9%.Инфлацията обаче ще се ускори до 2.1% и 2.8% вместо преди това заложените 1.3% до 1.7%.


От изказванията на Бернанке, който за първи път даде пресконференция след обявяването на лихвата в САЩ, стана ясно, че Фед ще продължи да налива пари в икономиката и след юни.  Бернанке каза още, че най-големият проблем на САЩ в дългосрочен период е нивото на дълга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK