Световното производство на газ е скочило със 7,3% през 2010 г.

Световното производство на газ е скочило със впечатляващите 7,3% през 2010 г. и е надхвърлило равнищата от преди финансовата криза, обяви днес международната асоциация Седигаз, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС.Седигаз обединява над 140 газови компании, банки и организации от 40 страни.


Такъв растеж на производството е "исторически" и не е отчитан никога досега, отбеляза генералният секретар на асоциацията Тиери Руо. "Това никога не е ставало така силно и толкова внезапно", допълни той. Скокът на производството се обяснява с добрите темпове на икономическия растеж в страните с нововъзникваща пазарна икономика и в развиващите се страни, както и със тежката зима в Европа, изтъква Седигаз.


Този растеж компенсира в много голяма степен историческия спад през 2009 г. и издига производството на значително по-високо равнище (+4 на сто) спрямо периода преди кризата. През 2009 година производството на газ в света се сви с 3,4%, по данни на Седигаз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK