ЕОН е против бързото излизане на Германия от атомната енергетика

Прибързаното изключване на атомни централи ще има обратен ефект, налагайки необходимостта от засилен внос на изкопаеми горива, заяви днес главният изпълнителен директор на енергийния концерн ЕОН (EON) Йоханес Тайсен, цитиран от ДПА, предаде БТА.


Продължаването на дейността на 17-те германски атомни централи осигурява "мост", докато бъдат построени достатъчно вятърни паркове за покриване на енергийните нужди на страната, отбеляза Тайсен. "Трябва да оцените предимствата преди лекомислено да затворите (моста). Този "мост" не може да бъде скъсен или стеснен, защото необходимoстта, която той трябва да покрие, не може да бъде намалена по желание", подчерта ръководителят наЕОН. Бързото затваряне на атомни централи ще принуди Германия давнася повече изкопаеми горива и електроенергия, произведена отАЕЦ, предупреди Тайсен.


На 20 април Юрген Гросман, ръководител на другата голяма германска енергийна компания Ер Ве Е (RWE), заяви, че атомните централи на страната са безопасни и отхвърли протестите срещу атомната енергетика, появили се след аварията в японската АЕЦ "Фукушима".


Голяма част от германската общественост настоява страната да се откаже от атомната енергетика и канцлерът Ангела Меркел определи група от 17 обществени личности, които да препоръчат график за затваряне на атомните централи, припомня ДПА. Редица водещи учени бяха призовани за изслушване по въпроса. Анализатори прогнозират, че препоръките на групата, ще бъдатпредадени на Меркел на 28 май, допълва ДПА.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK