Новите молби за помощи при безработица в САЩ растат

Новите молби за помощи при безработица в Съединените щати са се увеличили миналата седмица с 25 000 до сезонно коригираните 429 000, съобщи министерството на труда, цитирано от Асошиейтед прес.Това е най-високо равнище от края на януари и второ увеличение на показателя за три седмици.


Данните сочат, че възстановяването на пазара на труда е бавно и неравномерно. Четиримесечното средно равнище на подадените молби, което е не толкова непостоянна величина, е нараснало до 408 500 - трето поредно увеличение, като за пръв път от два месеца е прехвърлен прагът от 400 000 нови молби. Брой на нови молби за помощи при безработица близо до 375 000 съответства на устойчиво създаване на работни места. През рецесията показателят достигна до 659 000.


Някои икономисти прогнозираха, че спирането на дейността на някои автомобилостроители заради недостиг на части от Япония ще доведе до покачване на броя на молбите за помощи при безработица. Анализатори на министерството на труда обаче посочиха, че само един щат е отчел такова увеличение, свързано със съкращения в автомобилостроенето, и то не особено голямо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK