Кой е Осама бин Ладен?

Осама бин Ладен (Осама бин Мохамед бин Ауад бин Ладен) е роден в Саудитска Арабия през 1957 г.


Бащата на Осама - Мохамед бин Ладен е богат бизнесмен от Йемен, занимаващ се със строителен бизнес по време на петролния бум през 50-те и 60-те години на 20 век. Умира през 1967 г. в самолетна катастрофа.Осама е 17-ото между 52-те деца на Мохамед бин Ладен, който има 20 жени. Осама е единственият син на десетата жена на Мохамед.
Състоянието на семейство бин Ладен се изчислява на няколко милиарда долара. Каква част от тях е собственост на Осама, не е известно. Но има доказателства, че Осама бил един от управителите на фирмата на баща си "Saudi Binladin Group", която контролира голяма част от саудитската икономика и е ангажирана не само в строителството, но и в производството на петрол, корабостроенето, телекомуникациите и медиите. Известно е, че компанията Arabtec, главен изпълнител на комплекса на "Газпром" в Санкт Петербург ("Охта Център"), е получилa поръчка от Saudi Binladin Group. Групата е построила над 5000 къщи в източната провинция на Саудитска Арабия за 1.33 млрд. USD.


Детството на Осама преминава в Хиджаз, родното място на исляма. На 16-годишна възраст бин Ладен става активист в саудитска въоръжена фундаменталистка група. Смята се, че е бил повлиян от майка си, която е ревностна мюсюлманка.


Когато навършва 18, Осама започва да служи в полицията на шериата, която наблюдава спазването на изискванията на Корана.


През 1979 г. бин Ладен завършва факултета по икономика и мениджмънт в Университета на крал Абдул Азиз в Джеда. Кариерата му в строителния бизнес не пречи на бин Ладен да се присъедини към освободителното движение на афганистанския джихад срещу Съветския съюз, където се превръща в една от най-значимите фигури.


Пристига в Афганистан в края на 1979 г. Редовно оказва финансова помощ на лидера на афганистанската съпротива с лични средства. Плаща подготовката на доброволците и муджахидините в афганистанските тренировъчни лагери, където те се обучават в терористични дейности и саботаж. Освен това участва в боевете срещу съветските войски, командир е на чета от 2000 мъже (повечето от които са доброволци от арабските страни).


Известно е, че в първите години на войната в Афганистан, Осама поддържа близки връзки с американските и пакистанските разузнавателни служби.След войната в Афганистан, през 1989 г. бин Ладен се връща към семейния бизнес със седалище в Джеда, но организацията му продължава да подпомага опозиционното движение в Саудитска Арабия и Йемен. По време на иракската агресия срещу Кувейт, Осама изготвя план за защита на родината от нахлуването на иракските войски и дори предлага услугите си на муджахидините. В този момент в помощ на Персийския залив идват САЩ и техните съюзници. Бин Ладен издига лозунги за активното противодействие на американската "окупация на светите земи." Той обвинява саудитските власти в съучастие със САЩ. Антиправителствените дейности на бин Ладен водят до депортацията му през 1991 г., а през 1994 г. саудитското правителство го лишава от гражданство. Осама бин Ладен се премества в Судан.


Именно в Судан е създадена "Ал Кайда", която с течение на времето се превръща в най-голямата ислямистка международната терористична мрежа. Успоредно с това в Судан Осама се занимава с легален бизнес - строеж на пътища и има фармакологични фирми. Според съобщения в медиите се занимава и с трафика на хора и наркотици.


Смята се, че Осама бин Ладен е отговорен за терористичните атаки в американските посолства в Найроби (Кения) и Дар ес Салаам (Танзания), извършени на 7 август 1998 година. В резултат на самоубийствения атентат в Найроби са убити 213 души, а около 5000 са ранени. Сред жертвите според различни източници има 12 или 13 американци.


След атентатите Осама бин Ладен е обявен от разузнавателните агенции на САЩ за "терорист номер 1". Наградата за главата му е 5 млн. долара.Името на Осама бин Ладен и терористичната организация "Ал Кайда" станаха световно известни след атентатите, извършени на 11 септември 2001 г. в САЩ, когато двойка самолети разрушиха кулите-близнаци в Ню Йорк и атакуваха Пентагона. Бяха убити около 3000 души. Беше установено, че организаторът на атентатите е Осама бин Ладен и наградата за главата му беше увеличена на 50 млн. долара.


На 7 октомври 2001 г. американската армия започна антитерористична операция в Афганистан. Една от заявените цели беше премахването на Осама бин Ладен. През последните няколко години многократно беше съобщавано за смъртта на лидера на "Ал Кайда". Въпреки това само на 2 май 2011 г. Вашингтон обяви официално унищожение на "терорист №1".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK