Кои са подводните камъни при покупка на нов апартамент

Контролът е задължителен без значение дали жилището е готово или в процес на строежНай-после сте си харесали апартамент. Местоположението е страхотно, гледката е страхотна, всичко е готово, подписвате, взимате ключа и се нанасяте.За съжаление малко хора знаят, че този вариант може да се окаже опасен и неизгоден. Защото да купиш апартамент "до ключ", е все едно да купиш диня заради кората. И няма как да знаеш какво има вътре, ако не си отрежеш парченце. А никой няма да ти позволи да си отрежеш парченце от топлоизолацията.Най-малкото зло, което може да ти се случи, е една сутрин да се събудиш и да откриеш, че плочките в банята са загубили битката със земното притегляне. Или да откриеш, че ламинатът в хола ти е заприличал на игрище за голф. Защото в бързината да ти продаде готов апартамент продавачът е сложил настилките и фаянса веднага, пренебрегвайки изискването във влажни райони да се изчака поне шест месеца преди тяхното поставяне.


Инвестираш и контролираш"Задължителен е инвеститорският контрол. Добре е купувачът да си наеме специалист, който да наблюдава целия процес на строителството", съветва Паулина Влаева, строителен инженер. Тя отбелязва, че купуването на апартамент "на зелено", тоест в етап на строеж, е по-изгодно заради изчакването. "При апартамент "до ключ" се доверяваш на проекта и това е. А какво е качеството на строежа, не се знае", допълва Влаева.Най-сигурният вариант за избор на апартамент е чрез обикаляне. Но не по брокери и агенции, а по строежи и познати. Разпитайте познатите си за строителен предприемач с добра репутация. Адвокатът ви може да провери дали срещу фирмата има дела.Обиколете няколко строежа и сключете договор директно с предприемача. Бъдете сигурни, че в договора е упоменато, че ще можете да посещавате строежа, че ще имате достъп до архитектурния план на сградата, а най-добре е да имате достъп и до плановете за ВиК, електричество, отопление, вентилация и климатизация. Тези планове не се дават на клиента, но е възможно да се договори.


Око да види, ръка да пипне
Ако не разбирате от строителство, е най-добре да наемете независим инженер, който да контролира процеса. За целта в договора трябва да е изрично упоменато, че имате право на глас при строежа. За съжаление се среща строителите да изместят някоя колона от проекта или да заменят носеща колона с обикновена. Затова е препоръчително да има контрол от независим експерт, който сте наели за целта.Хубаво е да се прегледа съществуващият проект и да се проследи дали са правени промени и какви са тези промени. "В някои случаи може да е прекъснат носещ елемент. Трябва да се види дали е укрепено мястото и дали няма опасност за сградата", предупреждава инженер Влаева.Най-добре е строежът да започва пролетта, за да не се леят плочи през зимата или при дъжд. Хубаво е консултантът ви да присъства, когато се правят колоните, за да види с какъв бетон се работи.Уверете се, че в договора е посочен срок за завършване на проекта и има изрични клаузи за просрочие и месечно обезщетение, в случай че сградата не получи Акт 16 на определената за това дата.Друг важен елемент от договора е гаранцията. По Закона за устройството на територията при новите сгради имате право на минимум 5 години гаранция за подовите и стенните покрития, инсталациите и изолацията.


За да не бутаме стени


Огледайте добре разположението на стаите. Вашият консултант трябва да провери стените с ролетка, отвес, нивел, канап, да измери правите ъгли, да се увери в качеството на бетона, да установи дали има противоземетръсни шайби и да огледа тухлите.Преценете какви мебели ще използвате и дали проектът ви за кухнята ще се вмести в квадратурата. Уверете се, че има предвидена шахта за кухненски аспиратор.За съжаление стаите в новото строителство са толкова малки, че понякога в спалнята няма място за гардероб и спалня едновременно или в банята няма място за вана. Прегледайте проекта и вижте кои са носещите стени, за да не планирате премахването им или отслабването им.


Други важни фактори са дължината на стените и нивелацията. Възможно е едната стена да е по-дълга от другата със сантиметри. Ако пък таванът е крив, ще бъдете неприятно изненадани, когато решите да слагате корнизи. Избягвайте апартаменти с гипсокартон за вътрешните стени най-малкото защото в тях не може да се забие и един пирон.Консултантът ви трябва също да провери за кухини и цепнатини.Стените трябва да са еднакво сухи - ако някои са много влажни, а други не - нещо не е наред. Външната изолация е за предпочитане, тъй като вътрешната може да не е направена както трябва и да има конденз по стените. Лесно се познава, като чукнете на фасадата. Ако кънти на кухо, значи изолацията е отвън.Имайте предвид, че при сгради на калкан избива мухъл при долепената стена, ако не е изпълнена добре изолацията.


Мансардата - мокра романтика


Подпокривните помещения със скосени тавани имат своя чар, но рано или късно ще ви се наложи да се борите с мухъл и течове. Също така не е препоръчително да взимате апартамент под тераса, дори и малка част да е под нея. Ако фугите не са направени добре, започва да тече вода по тях и стената и таванът се оцветяват с мухъл. В апартаментите под плосък покрив също рано или късно започва да тече. В такива случаи се налага блокът да събере пари за нова изолация, а всички знаем колко трудно е да накараш съседите от втория етаж да платят за нова изолация на покрива. И най-често този, на който му тече таванът, сам поема разходите за оправянето му.


На сухо


Всеки знае колко неприятно е точно когато си сложиш шампоан, съседът от първия етаж да пусне водата и да останеш с пяната по косата (просто защото топлата вода така и не е успяла да стигне до по-високите етажи). Проверете налягането в тръбите. Вижте също дали банята и кухнята са в една ВиК система, или трябва да правите връзка между двете. Сифонът на пода в банята е задължителен, а той трябва да е така направен, че водата да се изтича под наклон.Не е лошо да проверите какви са плановете на съседите ви отгоре. "Не е редно тяхната баня да е над вашия хол, защото при най-малкото наводнение може да протече", предупреждава Паулина Влаева.


От първа ръкаАко можете, разпитайте техническия ръководител на обекта и самите майстори. При достатъчно любопитство от ваша страна можете да разберете много неща, които брокерът или продавачът биха ви спестили.Купуването на апартамент е инвестиция за цял живот, а вероятно и за живота на децата и внуците ви. А когато инвестираш, е добре да контролираш. Да, по-трудоемко е, да, накрая ще можете да четете лекции във ВИАС, но със сигурност усилията ще си заслужават и ще ви спестят много ходене по мъките впоследствие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK