Метрото до летището ще се прави с част от евросредствата за друг проект

Според шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев, ако бъдат осигурени парите, лъчът може да е готово до 3 години Възможно е средства по ОП "Транспорт" да се пренасочат към строителството на метрото в отсечката му до летище "София". В момента този вариант се обсъжда, каза днес заместник-министърът на транспорта Ивайло Московски.


Московски уточни, че средствата ще дойдат от нереализиран проект, чието финансиране идва от европрограмата. Той е свързан с драгиране на двата бряга на Дунав, но заради забавянето на екооценката от румънска страна, той няма да може да бъде реализиран изцяло.Цялото финансиране на проекта от българска страна е 138 млн. лв. Част от парите ще бъдат усвоени, но другата може да се пренасочи към строителство на метрото.


Според изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев има реализирана икономия от 20 млн. лв. при строителството на метроотсечката от "Младост-1" до бул. "Цариградско шосе". Зам.-министърът по транспорта Ивайло Московски потвърди, че комбинирайки тези средства с част от нереализираната част от парите по дунавския проект, ще има възможност за покриване на индикативната стойност на проекта за продължение на първия лъч от бул. "Цариградско шосе" до летище "София". В този участък трябва да се построят четири метростанции, едната от които ще е и с ж.п.-гара. Участъкът от пет километра е с 2.8 км тунелно преминаване и 2.2 км естакада. По думите на шефа на "Метрополитен" той може да бъде построен до три години след осигуряването на средствата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK