"Набуко" поскъпна почти двойно

До 12-15 млрд. EUR е повишена оценката на стойността на проекта за газопровода "Набуко", съобщава РИА Новости. Първоначално обявената цена за неговата реализация беше 7.9 млрд. EUR. Според източници на руската агенция някои от участниците в проекта не са съгласни с новата цена и настояват да се извърши нова оценка. Това обаче би означавало окончателното взимане на инвестиционно решение да се забави до 2012 г. 


Проектът "Набуко" се смята за проевропейски и се приема за конкурентен на газопровода "Южен поток". Той трябва да транспортира природен газ от Каспийския регион към европейските страни, заобикаляйки Русия. Тръбата трябва да мине през Азербайджан, Грузия, Турция, България, Унгария, Румъния и Австрия. Участниците в проекта са 6 и са с равни дялове от 16.67%. Съакционери са австрийската OMV, унгарската MOL, българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската "Боташ" и германският RWE.


Планирано е годишно по тръбата да преминават 31 млрд. куб. метра газ. Строителството на газопровода трябва да започне през 2012 година, а първите доставки - да бъдат направени през 2015 година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK