Откриха дефекти в защитните тръби и на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"

Ръководството на атомната централа е решило да подмени всички 61 защитни тръби докато трае годишния планов ремонт на реактора Защитните тръби на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат сменени , туй като е 37 от тях са открити пукнатини. Това са съобщили от пресцентъра на централата. В момента в 5-ти реактор се извършва годишен планов ремонт, който стартира на 24 април.


Като част от предвидените дейности, е извършен контрол на защитните тръби на органите за регулиране на Системата за управление и защита на блока. Контролът обаче е показал наличие на индикации за пукнатини. Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" е взело решение да  подмени пълния комплект от 61 броя защитни тръби. Подмяната ще се извърши в предвидения срок на планираните ремонтни дейности на 5-ти блок и няма да прехвърли посочения краен срок - началото на юни, съобщават от атомната централа.


В момента другият блок на АЕЦ "Козлодуй" – шести, работи със 100% натоварване на мощността. През септември миналата година обаче, по време на неговия годишен планов ремонт също бяха открити пукнатини в горната част на защитните тръби на три от органите за регулиране. При направения ултразвуков контрол на горната част на защитните тръби на всичките 61 органи за регулиране от Системата за управление и защита на  блока, бяха открити дефекти в  31 от защитни тръби. Тогава ръководството на атомната централа отново реши да подмени всички 61 тръби с нови. Пускането на блока се забави известно време, тъй като трябваше да се изчака доставка на новите съоръжения от руската държавна компания "Росатом".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK