Бизнесът: След закона за ВЕИ и закона за земеделска земя ще пречи на проектите за зелена енергия

Промени в Закона за земеделската земя, които скоро трябва да се гледат в парламента предвиждат на земеделски земи да не могат да се изграждат фотоволтаични мощности, съобщава Дарик. Според председателят на асоциацията на фотоволтаиците Никола Газдов  управляващите отдавна е трябвало да спрат тези текстове, които и без това цяла година са били "във фризера" между първо и второ четене.


Газдов заяви, че с този нормативен акт ще бъде нанесен втори удар върху сектора, след като вече веднъж беше приет и Закоза за възобновяемите енергийни източници. Законът, регулиращ производството и продажбата на зелен ток беше остро критикуван от бизнеса.


Според председателят на фотоволтаичната асоциация, Закона за земеделската земя  поставя в дискриминационно положение инвеститорите във фотоволтаична енергия.. По думите му аргументът на управляващите, че ще бъде изгубена много голяма плодородна площ, не е състоятелен, тъй като ако го зачитаха, нямаше да бъде позволено да се строят толкова голф-игрища и хотели. Газдов коментира, че държавата има желание да насърчи производството на зелена енергия, но не знае как. Според него законът за ВЕИ е много по-рестриктивен към инвеститорите в мощности с вятърна енергия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK