КС отмени изискването за уседналост в Изборния кодекс

За противоконституционно съдът е обявил и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко 2 г. в България или в друга страна от  ЕСКонституционният съд обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, който гласи, че общински съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място (или т.нар. "изискване за уседналост" - бел.ред). Това пише в решението на КС от вчера, публикувано на интернет страницата на съда, съобщава БТА.


Искането за произнасяне на съда е от 53 депутати от опозицията. Още при гласуването на Изборния кодекс в края на миналата година, против изискването за уседналост. То беше увеличено от 10 на 12 месеца. С предложението, вносителите искаха да се предотврати изборния туризъм, какъвто се наблюдава през последните години и основно от страна на изселниците в Турция. Изискването за уседналост важи и за самите претенденти. Очаквано, при гласуването в парламентарната зала против идеята се обявиха депутатите от ДПС. Според тях с принципа на уседналост около 1 млн. български граждани се лишават от глас.


КС отмени и условието за 12 месеца уседналост за всеки жител на държава-членка на Европейския съюз, който не е български гражданин, за да избира общински съветници и кметове. Обявено е за противоконституционно и изискването кандидатите за евродепутати да са живели най-малко през последните две години в България или в друга държава-членка на Европейския съюз.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK