Искра Фидосова: За изборите наесен ще остане изискването за 10-месечна уседналост

Зам.-председателят на ГЕРБ е изненадана от решението на КС да отмени електронното гласуване Въпреки, че Конституционният съд отмени изискването за едногодишна уседналост за  изборите през тази година, изискването избирателите да са живели 10 месеца в страната остава, защото то не е било атакувано пред съда. Това е заявила пред БТА заместник-председателят на ГЕРБ Искра Фидосова по повод решението на КС за Изборния кодекс. 


Фидосова обясни, че решението на съда не важи за изборите наесен, тъй като те са регламентирани в отделна част в кодекса, която не е оспорена пред КС. Според нея опозицията е атакувала уседналостта за изборите, които са след 2011 година. За изборите след 2011 г. парламентът ще гласува въвеждането на 6-месечна уседналост, както е препоръката на КС, коментира депутатът.


Фидосова е изненадана от решението на КС да отпадне текста за експерименталното електронно гласуване, което се предвиждаше за първи път на предстоящите избори през есента. По думите й този текст е бил опит постепенно у нас да се въведе дистанционното гласуване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK