България е близо до дъното по усвояване на средства от ЕС

Към април страната ни е на последно място по усвояване на пари от Кохезионния фонд, сочат  данните на ЕК за усвояването на средства от структурните фондове България е постигнала много ниско ниво на усвояемост на евросредсвата, смята българският евродепутат от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Евгени Кирилов. Неговата позиция се казва в анализ на данните на ЕК за усвояването на средства от Структурните фондове от страните-членки на ЕС от края на първото тримесечие на 2011 г. Мнението на Кирилов е, че страната ни е почти на дъното по усвояване на средствата от структурните фондове спрямо останалите държави членки.  "В средата на програмния период 2007 - 2013 г., страната ни е усвоили едва малко над 11%", коментира в анализа си евродепутатът. Той посочва, че по данни на ЕК, в началото на април България е на 24-то място от всички 27 държави членки на ЕС по усвояване на средства от Фонда за регионално развитие, на 25-то място при усвояването пари от Социалния фонд и на последно място по отношение на усвояването на  пари от Кохезионния фонд.


Анализът показва, че положението значително се е влошило в сравнение с 2009 г.  Тогава България заема 14-а позиция по усвояване на средствата от Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд, и на 15-а позиция при Европейския социален фонд.Заключението е, че са необходими сериозни усилия да се догонят останалите държави по степен на усвояване и по трите фонда. "По усвояване България все още стои около сумата на авансовите плащания, докато други държави вече са удвоили и утроили усвоените средства преведени авансово в началото на периода или малко по-късно", посочва в своя анализ Евгени Кирилов. Според него недопустимо би било, ако зад тези ниски резултати стои липсата на реализирани проекти, особено ако те се дължат на забавяне одобряването на проекти, трудности при изпълнението и бавна проверка на разходите. "Не може да бъде приемливо най-бедната страна в ЕС да не използва максимално средствата за социално и икономическо развитие, които й се дават, при положение, че има нужда от тях", категоричен е българският евродепутат.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK