Брюксел може да върне 13.5 млн. EUR на България

България може да получи 13.5 млн. EUR от Брюксел, ако бъде прието предложението на Европейската комисия излишъкът от бюджета на ЕС за 2010 г. да бъде върнат на страните членки. "Спестеното" е в размер на 4.5 млрд. EUR. Излишъкът традиционно се връща на страните, според размера на вноските, които те правят към бюджета на Общността. вноската на България в общата хазна е с дял от 0.3%.
Вторият вариант


Има вариант обаче бюджетната комисия да общъди и приеме позиция, с която да поиска парите да бъдат преразпределени към програми, където има недофинансиране. "Излишъкът е недопустимо голям и говори за лошо планиране и използване на бюджета в тези трудни времена", коментира зам.-председателят на бюджетната комисия Ивайло Калфин. Според него по-рационалното решение би било парите да се използват за допълнителни програми в рамките на ЕС. "Очаквам това да е позицията на България в Съвета на ЕС, както и да покаже капацитет да усвои допълнителни средства, ако такива се отпуснат", заяви Калфин.


Големият излишък
Общо 2.7 млрд. EUR от излишъка за 2010 г. е от неусвоени средства, 1.5 млрд. от курсови разлики и 1.28 млрд. EUR от глоби, наложени на различни компании, заловени в картелни споразумения. Излишъкът за миналата е рекордно голям и превишава почти два пъти средните суми през последните години, коментира председателят на комисията Ален Ламасур. Остатъкът се доближава до цялото финансиране по Плана за възстановяване, който ЕС задели за довършване на големи енергийни проекти и за свързване на енергийните системи, за да намали зависимостта си от външни доставчици на енергия. Програмата беше огласена като един от най-амбициозните проекти в антикризисната политика на съюза.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK