Уникредит: Възстановяването на българската икономика ще отнеме още две години

Още две години ще са нужни на България за възстановяването на икономиката в пълния й потенциал, прогнозира Христофор Павлов, главен икономист в Уникредит Булбанк. По думите му вече има положителни сигнали за цялата икономика, но все още се наблюдава инерция от случващото се. Чуждите инвестиции ще достигнат пиковите си стойности от преди кризата през 2017-18 г., прогнозира още Павлов. Пълното възстановяване на индивидуалното потребление ще бъде достигнато към 2013-2014 г., но в периода след кризата домакинствата ще бъдат принудени да разчитат повече на индивидуални средства, смята Павлов. Според него потреблението ще нараства с 3-3.5% годишно в следкризисния период, а към края на годината инфлацията няма да тежи на темповете на възстановяване на икономиката.


По думите му неблагоприятните демографски тенденции оказват негативно влияние на възстановяването на икономиката и политиката на България трябва да е насочена към привличане на емигранти с добро образование в определени сектори. Причината за това е, че България е малко населена страна и за да не се налага друг да определя какви хора да идват да работят у нас, самата вътрешна политика трябваа да бъде насочена към привличане на качествени кадри.


Необходими са и усилия за подобряване конкурентоспособността на сектора на търгуемите стоки. България трябва да бъде готова да стане сред най-атрактивните дестинации за инвестиции в този сектора, а не да повтори ситуацията от началото на прехода, когато е пропуснала да се възползва от първата вълна на такива инвестиции, обясни Павлов. Тогава те са били насочени към социалистически страни от Централна Европа.


Фирмите и домакинствата от своя страна трябва да се приспособят към по-трудния достъп до капитал както от чужбина, така и от вътрешните източници. В същото време обаче според Павлов достъпът до кредитирането ще бъде по-труден за фирмите, отколкото за домакинствата, тъй като повечето грешки бяха направени в корпоративния сегмент. Ще трябва да се разработят и политики, които да увеличат националните спестявания, защото забавянето на натрупване на капитал в икономиката ще доведе до натрупване на външни дисбаланси, които биха направили икономиката уязвима на външни шокове. По думите на икономиста на Уникредит пвече фискални стимули и усилия за подкрепа на експортно ориентираните производство могат да компенсират негативния ефект от увеличената норма на спестяване.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK