Заради липса на кворум енергийната стратегия на България до 2020 г. не беше гласувана

Парламентарната комисия по икономика, енерегетика и туризъм не успя да гласува днес Стратегията за енергия на България до 2020 г. Причината за това беше липсата на кворум. Депутатите не постигнаха съгласие по въпроса дали стратегията е ефективна и дали поставените в нея цели могат да се изпълнят до 2020 г.


Според Румен Овчаров от БСП е почти невъзможно България да постигне целта ВЕИ енергията да бъде 16% до 9 години. Той заяви също, че "стратегията е без стратегия, защото няма формулирани цели, както и не са посочени начини за реализиране на петте приоритета".


Комисията всъщност трябваше да излезе с предложения за подобряване на стратегията за енергетика, но единствено Синята коалиция предложи промени в някои текстове. Сините депутати предложиха в стратегиягата да бъде записано, че България ще изнася електроенергия, както и, че ще участва активно в плана на ЕС за ядрена безопастност. На заседанието присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се съгласи с някои от предложенията на Синята коалиция, но припомни, че само 3% от износа на България за миналата година са се падали на електроенергията. Това означава, че страната ни не може да разчита на експорт на електроенергия. Въпреки това, ако има свръхпроизводството електроенергията ще бъде изнасяна за други страни. Трайков припомни още, че износът на България за миналата година е бил над 8 млрд. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK