Toyota отбеляза  52% спад на оперативната печалба

Най-големият производител на автомобили очакваше да възстанови напълно производството си в края на годинатаЯпонският производител на автомобили Toyota отбеляза  52% спад в оперативната си печалба за тримесечието, съобщава Reuters. Компанията не даде годишни прогнози, както се очакваше, защото се опитва да определи мащаба на щетите за продукцията след земетресението в Япония от 11 март. Най-големият производител на автомобили в света се сблъсква с тежка година заради недостигът на части, предизвикан от земетресението. 


Toyota очакваше да възстанови напълно производството си през ноември или декемврим но не определи конкретно как ще направи това. Компанията отрече предположението на  Nikkei от вчера, че възстановяването на нормалното производство ще се случи два или три месеца преди планираното.


Toyota обяви, че оперативната печалба за първото тримесечие е  46.1 млрд. йени, докато анализатори очакваха средна печалба от  94.6 млрд. йени. Акциите на компанията са намалели с 11% и са довели до спад на автомобилните акции в Япония след бедствието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK